Miért szereti valaki Sade zenéjét? Erre a választ mindenki maga tudja legjobban: számomra egyedülálló stílusa, egzotikus hangja, könnyed eleganciája és a zenéjében megtalálható igazi harmónia a mérvadó. Személyiségéből egyszerre sugárzik a nyugalom, az érzékiség és a titokzatosság, amit hangja és zenéje tökéletesen közvetít!

Minden dala teljesen más, miközben valami sosem változik, amit szerintem csak azok az művészek képesek elérni, akik saját maguk írják dalaikat és dalszövegeiket. S habár Sade nem készült tudatosan erre a pályára, amikor egyszer ráérzett a dalírás örömére, tudta, hogy az önkifejezésnek olyan módjára talált, ami egész életén át elkíséri majd, rajongói nagy szerencséjére!

Talán csak azt sajnáljuk, hogy elég ritkán jelentet meg új anyagot, de amikor ezt megteszi, azonnal rohanunk saját példányunkért, hogy újra elbűvölhessen minket különleges dalaival!

Helen Folasade Adu a nigériai Ibadanban született 1959. január 16-án. Szülei: Bisi Adu és Anne Hayes Londonban találkoztak, ahol Bisi közgazdaságtant tanult. Amikor édesapjának egyetemi professzori állást ajánlottak, a házaspár Nyugat-Afrikába költözött, ahol a kis Sade négy éves koráig nevelkedett. Ekkor édesanyja visszatért szüleihez Angliába, ahová magával vitte Sadet és bátyját, Banjit is.

Sade egészen 18 éves koráig Essexben élt. Megtanult lovagolni, sőt még egy lovat is vett abból a pénzből, amit szombatonként vállalt munkákért kapott. Sokat olvasott, zenét hallgatott, de arra nem gondolt, hogy ő is zenei pályára lépjen, inkább a divat érdekelte. Szerette a soul műfajt, kedvenc előadói Curtis Mayfield, Donny Hathaway és Marvin Gaye voltak. Szórakozásként közeli amerikai légitámaszpontok diszkóiba és helyi bárokba járt.

1977-ben Londonba költözött, hogy divattervezést tanuljon. A három éves iskola elvégzése után barátnőjével, Gioia Mellorral önálló divatüzletet nyitottak, aminek fő profilja a férfiruhakészítés volt. London északi részén egy elhagyatott tűzoltóállomás fölött lakott Cylinders nevű macskájával és hatalmas lemezgyűjteményével, amikor későbbi menedzsere, Lee Barrett egyszer megkérdezte tőle, tud-e énekelni. Így lett ideiglenes énekesnő egy néhány régi iskolatársa által alapított zenekarban, de csak addig akart a segítségükre lenni, amíg nem találnak maguknak saját énekesnőt. Közben viszont felfedezte a dalírás örömét (ekkor írta a Smooth Operator-t is), ami annyira megérintette, hogy úgy döntött, saját zenekart alapít "Working Week" néven Stuart Matthewmannal, Andrew Hale-lel és Paul Spencer Denmannal. Első lemezük, a Your Love Is King 1984-es megjelenése előtt három éven át busszal járták az országot, s csak annyi pénzt kerestek, amiből épphogy meg tudtak élni. A lemez sikere mindent megváltoztatott, és a Sade névre keresztelt zenekar hatalmas népszerűségre tett szert, amit nemcsak zenéjüknek, de Sade titokzatos személyiségének is nagyban köszönhet.


DIAMOND LIFE
1984

Your Love Is King

Smooth Operator

When Am I Going To Make a Living

A legelső kislemez, a Your Love Is King a brit listán bekerült az első tíz közé. Az egész világon elismert nagy sikert a Smooth Operator hozta meg, aminek a megjelenése után a DIAMOND LIFE szinte le sem akart kerülni a listákról: a brit listán 98 hetet, az amerikai Billboard listán 81 hetet töltött! Sade BPI díjat nyert a legjobb albumért és egy Grammy díjat, mint legjobb új művész. Az albumon található Hang On To Your Love-hoz videóklip készült.

 

 

Your Love Is King

 

 

Smooth Operator

 

When Am I Going To Make a Living

 

 

Hang On To Your Love

 

Cherry Pie (live 1994)

PROMISE
1985

The Sweetest Taboo

Is It A Crime

Never As Good As The First Time

A második album is nemzetközi hírnévre tett szert, a rádiók állandóan Sade daloktól zengtek! A The Sweetest Taboo és az Is It A Crime a rádiók történetében a két legtöbbször játszott dal! Az utóbbi kicsit más, mint a többi: sokkal több benne a dráma, sokkal szélsőségesebb érzelmek között ingadozik, mint Sade más dalai, mégis legtöbb rajongójának kedvence (az enyém is!). A hatalmas siker Sadeból pont az ellenkezőjét váltotta ki, mint általában más sikeres előadókból: ahelyett, hogy kihasználta volna a sikert a még nagyobb ismertség eléréséhez, ő inkább szinte elbújt a világ elől, és nem volt hajlandó magánéletének semmilyen részletéről nyilatkozni. Ez rettentően bosszantotta a brit sajtót, amire Sade még radikálisabb választ adott: ideiglenesen Madridba költözött! Annyi magyarázatot azért adott, hogy mindezt nem félénkségből teszi, ő nem egy magábaforduló személyiség, csupán nem újságírókkal, hanem normális emberekkel szereti eltölteni az idejét...

 

 

The Sweetest Taboo

 

Is It A Crime

 

 

Never As Good As The First Time

 

Jezebel

STRONGER THAN PRIDE
1988

Love Is Stronger Than Pride

Paradise

Nothing Can Come Between Us

Turn My Back On You

A következő albumig már három évet kellett várni rajongóinak, akiket Sade viszont azzal kárpótolt, hogy azonnal világkörüli turnéra indult. Mindenütt telt ház fogadta a zenekart, a közönség összetétele pedig legalább olyan sokszínű volt, mint maga a zene, amit játszottak. Sade ennek mindig nagyon örült, ő maga is olyan koncertekre szeretett járni, ahol mindenféle korú és bőrszínű emberekkel találkozhatott, hiszen a zenében ez a legcsodálatosabb: képes az összes korlátot ledönteni maga előtt! Sade zenéjében az a lenyűgöző, hogy annyira természetesnek hat, hogy szinte el sem tudjuk képzelni, mennyi munka fekszik benne! Pedig az albumok között eltelt évek engednek arra következtetni, a dalok megírása nem kis időt vesz igénybe. Sade számára az a legfontosabb, hogy akkor mondjon valamit, amikor tényleg van mondanivalója, csak a zene kedvéért nem fog dalokat kitalálni. Önmagáról pedig nem szeret nyilatkozni: arra ott van a zenéje, azon keresztül mindenki eleget megtudhat róla...

 

Love Is Stronger Than Pride

 

 

Paradise

 

 

Nothing Can Come Between Us

 

Turn My Back On You

LOVE DELUXE
1992

No Ordinary Love

Feel No Pain

Kiss of Life

Cherish The Day

Újabb négy év telt el a következő albumig, de Sade nevét és zenéjét mégsem felejtették el. De ha még így is lett volna, a LOVE DELUXE önmagáért beszél: újra hatalmas siker lett nemcsak a közönség, de a kritikusok részéről is! 90 hetet töltött a Billboard listán, az első kislemez, a No Ordinary Love pedig egyben a Robert Redford - Demi Moore film, az Indecent Proposal főcímdala is lett. A dalokhoz készült művészi videók meghódították a zenecsatornák nézőit is, így Sade túlszárnyalta minden eddigi sikerét.

 

 

No Ordinary Love

 

 

Feel No Pain

 

 

Kiss of Life

 

Cherish The Day

 

Like A Tattoo

 

PearlsTHE BEST OF SADE
1994
 

Sade most már igazi szupersztár volt, s ha nem is jelentetett meg számos albumot, a megjelentek annyira igényesek voltak, hogy minden joggal kiadhatott eddigi legjobb dalaiból egy gyűjteményt. Ez azért is volt jó, mert most a fiatalabbak is megismerhették régebbi munkáját, így mégtöbb rajongót szerzett magának. Az album egyetlen új dalt tartalmaz, a Please Send Me Someone To Love-t, amit egyedüli kivételként nem Sade, hanem Percy Mayfield írt. Ez az album egyszerűen megunhatatlan: akinek megvan, az újra és újra előveszi, biztosan nem kerül a porosodó CD-k közé! Sade olyan zenét ír, ami kiállja az idők próbáját. Ha valaki igazán jó zenére vágyik, Sade az egyik legjobb választás! A videók által elért siker indokolttá tette egy videoklip gyűjtemény, a LIFE PROMISE PRIDE LOVE kiadását is.

 

 

Please Send Me Someone To Love

LOVERS ROCK
2000

By Your Side

King of Sorrow

Negyven millió eladott lemez és nyolc év szünet után jött az ötödik stúdióalbum, a LOVERS ROCK. Közben Sade útjai különváltak férjétől, a spanyol filmrendezőtől, akitől egy kislánya is született. Az új dalok hallatán egy olyan nő képe rajzolódik ki előttünk, aki nemcsak a szerelmet érzi szívügyének, de a társadalmi problémák is mélyen megérintenek. Az Immigrant című dalban arról énekel, milyen mély fájdalmat okoz az egy bevándorlónak, ha a bőre színe miatt éri megkülönböztetés, a Slave Song-ban pedig az élet megpróbáltatásainak elviseléséhez szükséges erőről. A szerelmes dalok továbbra is dominálnak az albumon. A By Your Side a szerelem erejéről, a Flow a szerelmi vonzalomról, az All About Our Love a szerelmesek egymás melletti kitartásáról, a címadó Lovers Rock pedig a szerelem által nyújtott biztonságról szól. A szerelmi csalódásról is szólnak dalai: a King of Sorrow a szerelem elmúlása miatti fájdalomról, a Somebody Already Broke My Heart a többszöri csalódás miatti bizalmatlanságról, az Every Word a két ember közötti bizalom végleges elmúlásáról szól. Az It's Only Love That Gets You Through-ban Sade arról énekel, hogy igazán csak az tud szeretni, akinek már volt része szenvedésben is. A The Sweetest Gift, azaz a legédesebb ajándék Sade számára maga kislánya, aki örökös fényt hozott az életébe.

 

 

 

By your Side

 

 

By Your Side (remix)

 

 

King Of SorrowLOVERS LIVE
2002

 

Sade számára a dalírás mellett az élő fellépést nyújtja a legtöbbet, ahol a közönséggel oszthatja meg a zene iránti szeretetét és ahol érzi, hogy mennyire szeretik a zenéjét. Ezen az albumon a következő dalok hallhatók élőben legutóbbi koncertturnéjáról: Cherish The Day, Somebody Already Broke My Heart, Smooth Operator, Jezebel, Kiss of Life, Slave song, The Sweetest Gift, The Sweetest Taboo, Paradise, No Ordinary Love, By Your Side, Flow, Is It a Crime. A DVD változaton még ennél is több szerepel!

 

 

Sade Lovers Live
Soldier of Love
10 év szünet után Sade végre új albummal jelentkezett!

 

Soldier of Love

 

 

Making of Soldier of Love

 

Making of Soldier of Love
Hivatalos Sade honlap